Glas in lood
Glas in lood wordt al sinds de 13de eeuw toegepast. Het ontstond doordat men niet in staat was om grote ramen te maken. Daarom werden kleine ramen met elkaar verbonden door H-profielen. In die tijd werd het hoofdzakelijk toegepast in kerken en kloosters.
Na verloop van tijd werd het ook in herenhuizen en publieke gebouwen toegepast. Dit omdat de warme uitstraling en mooie kleuren het huis extra cachet gaf.
In het begin van de vorige eeuw werd het veelvuldig gebruikt in erkers en bovenlichten. Na de tweede wereldoorlog werd er bijna niet meer met glas in lood gewerkt in de nieuwbouw woningen. Daarnaast overleefde in de zestiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw, maar weinig glas in lood, de renovatie woede die door Nederland raasde. Vooral de jaren dertig woningen werden gemoderniseerd en het glas in lood verdween.
De laatste jaren wordt veel glas in lood weer teruggeplaatst. Veelal verwerkt in dubbel glas. De werkwijze is in de loop van de tijd nagenoeg niet veranderd. Het glas wordt, in een bepaald patroon, in het H-profiel gezet en deze worden onderling aan elkaar gesoldeerd. Om het raam waterdicht te maken wordt vervolgens, tussen het glas en het lood, kit aangebracht. Deze kit zorgt er ook voor dat het raam steviger wordt. Desalniettemin blijft glas in lood een zwakke constructie. Vaak wordt bij grotere objecten staal in het H-profiel mee verwerkt om het steviger te maken. Grotere ramen bestaan altijd uit een aantal kleine ramen die in een stalen sponning komen te staan. Zij kunnen samen weer één raam vormen.
Tegenwoordig wordt glas in lood gekozen vanwege het decoratieve karakter. Je vindt het in overheidsgebouwen, scholen, bioscopen enz. enz. Ook wordt het weer steeds meer teruggebracht in woningen. In deuren, bovenlichten en panelen. Daarnaast is het een mooie manier om inkijk tegen te gaan door het toepassen van raamhangers of voorzetramen. Glas in lood wordt ook gebruikt als kunstvorm voor wandobjecten, schalen, schilderrijen, kamerschermen en lampen. Zoekt u een glas in lood raam, hanger of andere toepassing, neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend advies.